Šetnja za mir

“ŠETNJA ZA MIR”
Danas su učenici naše škole, u okviru obilježavanja Sedmice mira, realizirali projekat
“Šetnja za mir-pošaljimo svijetu poruke mira”.
Učenici su u toku sedmice, na časovima odjeljenske zajednice i časovima sekcija, održali više radionica sa temama o miru, na kojima su crtali i izrađivali različite simbole mira, razgovarali, pisali poruke i pjesme o miru…
Centralni dio ovog projekta bila je “Šetnja za mir” koju su učenici izveli u našoj mjesnoj zajednici-MZ Brčanska Malta. Više od 150 učenika i njihovih nastavnika, uz istaknute parole, simbole i plakate sa porukama za mir u svijetu i za prestanak ratova, je u povorci prošetalo dijelom naše mjesne zajednice. Uz pjesme o miru, ljubavi, toleranciji i suživotu, i uz poneku sevdalinku, učenici su izazvali pažnju i podršku sugrađana i prolaznika. Oduševljeni onim što su vidjeli nekim od njih su proradile emocije, a kanula je i poneka suza…Nakon povratka u školsko dvorište pridružili su im se i ostali učenici gdje su na sportskom terenu svi zajedno pjevali, igrali i plesali uz muziku i pjesme o miru, postavljali na pripremljene panoe crteže i simbole mira, pisali i lijepili na plakate poruke svim ljudima na našoj planeti…U manifestaciji su učešće uzeli i učenici iz osnovnih škola “Lipnica” i “Centar”, koji su također, istakli svoje plakate i poslali poruke mira svim ljudima u svijetu.
Kratki kulturni sadržaj izveli su učenici nižih razreda, članovi recitatorske i dramske sekcije, kao i folklorna sekcija čiji je program izazvao veliku pažnju prisutnih učenika, roditelja i nastavnika.
Glavni simbol ove manifestacije bio je veliki bijeli golub, koji je “poletio” iz OŠ ” Brčanska Malta” i na svojim krilima ponio poruke mira najmlađeg i najiskrenijeg dijela čovječanstva-naše djece.
Na kraju, ova divna manifestacija završila je puštanjem balona u zrak, uz oduševljenje učenika koji su pratili njihov let lijepim tuzlanskim dijelom neba….
“…poruka iz *brčanske* zauvijek i sada
Neka mir u cijelom svijetu zavlada…”