˝Šetnja za mir – pošaljimo svijetu poruke mira˝

U petak, 17. maja, učenici nekoliko tuzlanskih osnovnih škola su u okviru obilježavanja Sedmice mira, realizirali projekt “Šetnja za mir-pošaljimo svijetu poruke mira”. Projekt je dobio podršku Ministarstva obrazovanja i nauke, PZ-a i aktiva direktora Grada Tuzle, a poziv za učešće poslan je svim osnovnim školama u TK-u, te trima osnovnim školama u Den Hagu, Banjoj Luci, Novom Sadu, našim partnerima u mirovnim projektima.

Učenici su prvo na časovima odjeljenskih zajednica i časovima sekcija, održali više likovnih i drugih radionica sa temama o miru, na kojima su crtali i izrađivali različite simbole mira, razgovarali, pisali poruke i pjesme o miru.

Centralni dio ovog projekta bila je “Šetnja za mir” koju su učenici izveli na relaciji MZ Brčanska Malta-Trg slobode u Tuzli.

“Imagine all the people
Living life in peace..
You may say I´m a dreamer
But I´m not the only one…”
(Imagine,John Lennon)

Uz taktove ove pjesme krenula je ka trgu povorka mira sa transparentima i porukama, a uz pjesmu i parole šetnjom su učenici željeli promovisati vrijednosti mira i pomirenja medu ljudima, kao i razvijanje svijesti o aktivizmu i nenasilnom rješavanju konflikta.

Krajnje odredište povorke je bio Trg Slobode gdje su škole učesnice: OŠ ” Brčanska Malta”, OŠ “Centar”, OŠ “Lipnica”, OŠ “Podrinje”, OŠ “Breške” i Međunarodna osnovna škola, izvele prigodan program.

Svaka se škola predstavila nekom tačkom koja je za poruku imala poziv za mir, toleranciju i prihvatanje različitosti.Više od 150 učenika i njihovih nastavnika su napravili “veliko srce❤️” ispred fontane na trgu, plesali i pjevali uz ritam pjesme “Samo da rata ne bude” i drugih.

Kratak ali veoma zanimljiv kulturni sadržaj izveli su članovi folklora, ritmike, drame i recitatorskih sekcija ovih škola, a program je izazvao značajnu pažnju prisutnih građana, prolaznika, ali i samih učesnika, roditelja i nastavnika.

Glavni simbol ove manifestacije bio je veliki bijeli golub, koji je “poletio” iz OŠ “Brčanska Malta” i “sletio” na trg, te na svojim krilima ponio poruke mira najmlađeg i najiskrenijeg dijela čovječanstva-naše djece.

Na kraju, ova divna manifestacija završila je puštanjem balona i golubova-simbola mira u zrak, uz želju da poruke mira stignu u sve dijelove svijeta, na oduševljenje učenika koji su dugo pratili njihov let slobodarskim tuzlanskim dijelom neba.

About the author