OŠ “Brčanska Malta” provođenje Projekta Etos inicijtive, “Interkulturalno i međureligijsko razumijevanje”

Riječ je o projektu koji je zasnovan na etičkoj i međureligijskoj dimenziji – to je inicijativa koja različitim aktivnostima i sadržajima podiže svijest i nastoji kreirati temeljne zajedničke vrijednosti na nivou različitih društvenih sektora – sve to u namjeri izgradnje miroljubivog i dostojanstvenog suživota među ljudima. U tom smislu, Zaklada koju je osnovao 1995. godine Hans King kako bi započeo implementaciju projekta svjetskog etosa.

Kako se ovaj projekat provodi i u BiH danas je u OŠ “Brčanska Malta” Tuzla u saradnji Fondacijom TPO i Etos inicijative  realizuje Projekat “Interkulturno i međureligijsko razumijevanje” koji podrazumijeva etičnost, toleranciju, otvorenost, solidarnost su univerzalne vrijednosti koji se promovišu kroz sve segmente života.

Kolektiv ove škole u saradnji sa naprijed pomenutim, roditeljima, učenicima, MVO, Nova ženska inicijativa Tuzla, medijima, Kolicijom za borbom proptiv mržnje, su aktivnostima u obliku predavanja, radionicama, pjesmom i igrom učenika, likovnom izložbom na ovu temu, posjetom i obilaskom vjerskih i kulturnih objekata, šalju poruku svijetu da je tolerancija važan princip djelovanja i življenja i vlastitim primjerom, poticanjem tolerancije kroz obrazovanje, gradimo Etos ljudskosti u zajedništvu. Koordinator i voditelj projekta Munevera Rahmanović Hrbat.