Obilježena kampanja „16 dana aktivizma“ u školama „Brčanska Malta“ i „Mješovita srednja elektrotehnička škola“ u Tuzli

I ove godine u JU O.Š. „Brčanska Malta“ obilježena je kampanja „16 Dana aktivizma“ nizom aktivnosti i radionica, pod rukovodstvom prof. Munevere Rahmanović-Hrbat.

U petak, 11.12.2020., održana je jedna takva radionica putem Zoom platforme, u kojoj su učešće uzeli i učenici Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli, pod mentorstvom doc.dr. Larise Softić – Gasal, prof. 

Tom prilikom učenici škole „Brčanska Malta“ obradili su – zajedno sa mr. Almirom Bećirović, prof. – temu „Ljudska prava, dječija prava“, dok su učenici u partnerskoj školi prezentovali svoja istraživanja na temu „Koliko se (ne) razumijemo“.

Aktivnosti su objedinile saznanja iz različitih oblasti, među kojima: upoznavanje sa temeljnim ljudskim pravima, empatija i komunikacija. Učenici partnerske škole iznijeli su na radionici i problem nepostojanja predmeta „Seksualni odgoj“ u školama, koji bi, smatraju oni, trebao da bude omogućen kao izborni ili obavezni predmet. 

U projektu su učestvovale učiteljice – prof.: Aida Suhonjić, Elisa Šadić, Safija Agić, Sadina Pačariz, Merima Hasić, Svetlana Duvnjaković, Zerina Dedajić – sa svojim odjeljenjima.

Projekat se realizuje u okviru Etos inicijative, koju provodi TPO Fondacija iz Sarajeva.